We're having maintenance Tuesday, November 20 from 8 - 11 am PDT (three hours).

What EME is doing to reduce lag in TERA [Updated 5/18]

191012141520

Comments

  • clfarron4clfarron4 ✭✭✭✭
    gr8Ko8A.png

    Well Zayo thinks I am a customer... RIP, I TOLD THEM I PLAY THE GAME. :(

    Standard Cpoy/Paste response as a result of it being flagged to be investigated? Hey it's something.
  • Is there any word about this lag issue in relation to server transfers? Been wanting to server transfer my alt character for awhile now, but apparently this lag issue relates to it >.<
    Just wondering if there's any new updates @Spacecats
  • clfarron4 wrote: »
    gr8Ko8A.png

    Well Zayo thinks I am a customer... RIP, I TOLD THEM I PLAY THE GAME. :(

    Standard Cpoy/Paste response as a result of it being flagged to be investigated? Hey it's something.

    They checked it out.

    jr1ml3O.png
    Says it's clean, then I would like to know why it shows that it drops through 3 / 4 nodes?
  • Ok i did as you told and thats is what i got:

    Statistics of ping to 208.67.49.180:
    Packages: Send = 100, Received = 100, Lost = 0 (0% of loss),


    Approximate a round number of times in miliseconds:
    Min = 196ms, Max = 369ms, Avarege = 199ms

    Although i dont have packages loss, you can see that ping is spiking not by few numbers but by over 169ms. That was not happening before this patch update .And this is when game is ok, beacuse when is bad ping goes over 1000ms. Characters like ninja desync alot beacause of it, cant do a thousand of cuts without suddenly being in front of the bam or do a dash and be teleported a little backwards, its annoying... : /
  • counterpointcounterpoint ✭✭✭✭✭
    9E7PG37M9D wrote: »
    Approximate a round number of times in miliseconds:
    Min = 196ms, Max = 369ms, Avarege = 199ms
    There's definitely something in the routing for you.

    I'm fortunate to live fairly near the servers, but just as a point of comparison (run right now):

    Ping statistics for 208.67.49.180:
    Packets: Sent = 100, Received = 100, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 42ms, Maximum = 44ms, Average = 42ms

    So that amount of variability is definitely not normal.
  • I've noticed that the in-game ping displays quite differently from your actual ping. You can check this in resource monitor to get a better idea. I think that a lot of the problems stem from what the Net Ops team is saying, the servers aren't load balancing properly.

    @9E7PG37M9D I was actually able to get my ISP (Suddenlink) to troubleshoot the routing on my behalf, although I had to give them hell first. You may try that but be prepared for a fight. I know that my ISP totes low latency for gaming so that helped when I confronted them. I also had 7% packet loss which is really bad. Judging from your tracert you route internationally and I'm not sure if your ISP will troubleshoot there but they might at least tell someone who can.
  • Thank you everyone for reporting these lag issues to us and for helping us to investigate the ongoing problems. I posted an update to the thread with some information on this week's hotfixes.
  • LesbianViLesbianVi ✭✭✭✭✭
    Geletron wrote: »
    Thank you everyone for reporting these lag issues to us and for helping us to investigate the ongoing problems. I posted an update to the thread with some information on this week's hotfixes.

    Thanks for the work, :)
  • After the "hotfix" I am getting intermittent 5 second feezes, making the game totally unplayable.
  • AkthanakosAkthanakos ✭✭✭
    TR still lagging on dungs
  • Athenril wrote: »
    After the "hotfix" I am getting intermittent 5 second feezes, making the game totally unplayable.

    I am having issues still also. I ran new scans today.

    Computing statistics for 21 seconds...
    Source to Here This Node/Link
    Hop RTT Lost/Sent = Pct Lost/Sent = Pct Address
    0
    0/ 100 = 0% |
    1 2ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 192.168.1.1
    0/ 100 = 0% |
    2 10ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 10.64.128.1
    0/ 100 = 0% |
    3 11ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 98.172.172.196
    0/ 100 = 0% |
    4 21ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% ashbbprj02-ae2.0.rd.as.cox.net [68.1.4.139]
    0/ 100 = 0% |
    5 18ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% xe-0-1-3.er1.iad10.us.zip.zayo.com [64.125.12.165]
    0/ 100 = 0% |
    6 22ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% ae6.cr1.dca2.us.zip.zayo.com [64.125.20.117]
    0/ 100 = 0% |
    7 --- 100/ 100 =100% 100/ 100 =100% ae27.cs1.dca2.us.eth.zayo.com [64.125.30.246]
    0/ 100 = 0% |
    8 --- 100/ 100 =100% 100/ 100 =100% ae4.cs1.lga5.us.eth.zayo.com [64.125.29.202]
    0/ 100 = 0% |
    9 --- 100/ 100 =100% 100/ 100 =100% ae3.cs1.ord2.us.eth.zayo.com [64.125.29.209]
    0/ 100 = 0% |
    10 42ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% ae27.cr1.ord2.us.zip.zayo.com [64.125.30.243]
    0/ 100 = 0% |
    11 49ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% ae0.mpr1.ord6.us.zip.zayo.com [64.125.24.229]
    0/ 100 = 0% |
    12 45ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% ae2.mpr1.ord5.us.zip.zayo.com [64.125.28.66]
    0/ 100 = 0% |
    13 49ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 64.125.186.90
    0/ 100 = 0% |
    14 45ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 208.67.49.180

    Trace complete.


    Computing statistics for 13 seconds...
    Source to Here This Node/Link
    Hop RTT Lost/Sent = Pct Lost/Sent = Pct Address
    0
    0/ 100 = 0% |
    1 1ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 192.168.1.1
    0/ 100 = 0% |
    2 10ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 10.64.128.1
    0/ 100 = 0% |
    3 10ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 98.172.172.198
    0/ 100 = 0% |
    4 21ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% ashbbprj02-ae1.0.rd.as.cox.net [68.1.0.254]
    0/ 100 = 0% |
    5 --- 100/ 100 =100% 100/ 100 =100% te-8-1.bb02.wdc-01.leaseweb.net [31.31.36.48]
    0/ 100 = 0% |
    6 --- 100/ 100 =100% 100/ 100 =100% ae-50.br01.wdc-01.us.leaseweb.net [31.31.39.9]
    0/ 100 = 0% |
    7 22ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% po-9.ce01.wdc-01.us.leaseweb.net [108.59.15.141]
    0/ 100 = 0% |
    8 --- 100/ 100 =100% 100/ 100 =100% er1.wdc1.enmasse.com [108.59.1.170]
    0/ 100 = 0% |
    9 20ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% diag1.wdc1.enmasse.com [207.244.81.152]

    Trace complete.


    I know I will probably still have some lag even if EME/BHS can find a way to fix this just not sure I will continue to hope to see a playable Tera again.
    I guess thanks for at least trying.
  • I will give you this--the hotfix today certainly did SOMEthing. Running Abscess on my Valkyrie was EXCITING. Every skill I triggered I had to wonder if it was gonna hit now, or sometime later. Tried to jump to the back of the slug (first boss) in Abscess--as I was waiting for it to trigger, he charged up and triggered his evil eye. Which, of course, staggered me and canceled my skill--so the next 3 skills which I had already hit fired off on thin air. Then I took a Valk into the Celestial Arena. Had the stage where you have the caymans with the bombs and the giant warthogs to "kill as many as I could"--froze up in there for over a minute. Apparently Tera was processing the skills I was firing off (nothing was moving), but when the freeze was up there was a loud noise of a bunch of skills firing off all at once, and then I was in the next stage--invisible hyenas and totems--and had been there long enough for them to completely surround me and kill me before I can get a skill off. The game is not playable like this. If your notion is that it is better for the server to be stable enough to stay up when it gets in trouble (by freezing our actions and letting the game go on invisibly) than it is to go ahead and crash so we can restart, maybe without dying, then you have lost all perspective.
    Ok, that is my rant, I am done now. I will be fine, thank you for asking. But the game is unplayable as it is. I will log in daily to maintain my buffs, but I will not participate in your Anniversary till you can fix this pile you just dumped on us. Thanks, thanks a lot.
  • PamcakePamcake ✭✭✭
    The lags for example in dungeons is affecting all players at the same time. Even if I'm in one dungeon and my guild mates are in other we still get the same ping spikes and lags that can go for seconds at the time.
  • DocWinter wrote: »
    I will give you this--the hotfix today certainly did SOMEthing. Running Abscess on my Valkyrie was EXCITING. Every skill I triggered I had to wonder if it was gonna hit now, or sometime later. Tried to jump to the back of the slug (first boss) in Abscess--as I was waiting for it to trigger, he charged up and triggered his evil eye. Which, of course, staggered me and canceled my skill--so the next 3 skills which I had already hit fired off on thin air. Then I took a Valk into the Celestial Arena. Had the stage where you have the caymans with the bombs and the giant warthogs to "kill as many as I could"--froze up in there for over a minute. Apparently Tera was processing the skills I was firing off (nothing was moving), but when the freeze was up there was a loud noise of a bunch of skills firing off all at once, and then I was in the next stage--invisible hyenas and totems--and had been there long enough for them to completely surround me and kill me before I can get a skill off. The game is not playable like this. If your notion is that it is better for the server to be stable enough to stay up when it gets in trouble (by freezing our actions and letting the game go on invisibly) than it is to go ahead and crash so we can restart, maybe without dying, then you have lost all perspective.
    Ok, that is my rant, I am done now. I will be fine, thank you for asking. But the game is unplayable as it is. I will log in daily to maintain my buffs, but I will not participate in your Anniversary till you can fix this pile you just dumped on us. Thanks, thanks a lot.

    I'm glad I'm not the only one experiencing this, it was literally the worst lag I've ever felt in this game in years.
  • I was doing fine until your server stability hotfix on Tuesday, ever since then I've been getting massive lag spikes and constant disconnections every 10-15 mins. The game is not playable for me at all in this state, all I can do is log on and look at the trade broker for maybe 5-10 mins before getting disconnected or get to annoyed due to the lag, can't even really do IoD daily and can't even think about doing anything for this 5th Anniversary event...

    I'm on FF and a lot of other people were also having problems there as well.
Sign In or Register to comment.